Grupper kan hjelpe hverandre

Flyktningstrømmen sammen med mange nye innbyggere fra Europa, skaper store utfordringer for landet og kommunene. Men problem kan også gi løsninger. Dagens vanskelige situasjon gir kommunene en gylden anledning til å tenke nytt. Løse flere problem, samtidig som de sparer penger.

God trening må inn i hverdagslivet

Å lykkes med integrering er helt avgjørende, men det er viktig å samkjøre innsatsen på mange ulike sosiale arenaer. Arbeidsplasser er viktige, men lokalsamfunn vel så avgjørende. God språkforståelse krever kulturinnsikt og hyppig trening. Klasseromsundervisning kan her komme til kort. God trening må inn i hverdagslivet – ofte skreddersydd for den enkelte. Dette er kostnadsdrivende om en ikke tenker smart.

Det er i dag mange ubrukte ressurser i samfunnet. For eksempel uføre og eldre som kan spille en langt viktigere rolle. Dette er grupper som er skjøvet ut av arbeidslivet og ofte sosialt isolert, men som regel sitter på god innsikt i norsk språk og kultur.

Ingen kan alt, men alle kan litt

Norge har allerede eksempler på hvordan ulike grupper kan støtte og hjelpe hverandre uten kostnad for storsamfunnet. Et godt bidrag for integreringen kan derfor være å koble sammen de to nevnte gruppene.

Kommunene kan i dag skape en vinn-vinn-vinn situasjon ved at de som trenger språktrening får dette i bytte mot å gi enkel hjelp og støtte til uføre og eldre i kommunen.

Begge grupper får da bidra med det de kan. De kan føle mestring, samtidig som de løser hverandres problemer og sosiale isolasjon gjennom å være språklærer, turkamerat og hjelpenettverk for hverandre.

— oOo —

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s