Samtaler for bedre lokalsamfunn

Norge står overfor store utfordringer helsemessig, demografisk, økonomisk og teknologisk. Dessverre mangler vi gode norske eksempler på hvordan håndtere disse utfordringene til beste for alt og alle. Jeg ønsker derfor å peke på hvordan lokalsamfunn nå har en gylden anledning! Ikke bare til å skaffe mye bedre forhold for egne innbyggere, men faktisk en mulighet til å vise vei for bedre lokalsamfunn i Norge.

Gjennom en årrekke har jeg studert ulike samfunn. Både gjennom tilgjengelig litteratur, filmer, radio- og tv-programmer, men også gjennom selvsyn ved studiereiser i Europa. Det finnes masse smarte løsninger, både sosialt, økonomisk og teknisk. Løsninger som lokalsamfunn har mye å tjene på å ta i bruk, og som vil gi dem mye bedre kontroll over lokal bærekraft, økonomi, livskvalitet og utvikling.

Motargumentene kan være mange, men viktigst er hvordan sterke krefter, både politisk og privat heller jobber for egen vinning enn for felles beste. Gode og rimelige løsninger fortrenges til fordel for dyre kjøpe-løsninger som hverken er bra for folk, økonomi eller miljø.

Utfordringene ved feks eldrebølgen er den enorme samfunnsøkonomiske betydningen av at folk bor hjemme lengst mulig. Egentlig en god sak, siden dette er noe de fleste eldre ønsker. Men, om dette skal være mulig, viser erfaringer at de eldre av mange grunner da må ha et velfungerende støtteapparat rundt seg. En støtte som går langt utover hva de kan få av dagens hjemmehjelp og/eller hjemmesykepleie.

Det beste er lokale løsninger, som dekker lokale behov utfra lokale ressurser. Hjelp flyter lettest mellom folk som bor og lever nær hverandre. Det er ikke alltid lett å innse at en trenger hjelp, eller hvilken hjelp en trenger. Uansett er det viktig at hjelpen kommer når en trenger det, og gis av folk en kjenner og har tillit til. Ikke bare fra de som vant anbudskonkurransen for billigste tilbud til et alt for stort område.

Hjelp og støtte kan lett og billig skaffes med bytte av lokale tjenester. Ingen kan alt, men alle kan litt. Sammen klarer folk enormt mye mer enn hver for seg 🙂 Oppbyggingen av slike støtteapparat kan gjøres på mange måter, men en kan lære masse av å se på ulike hjelp-til-selvhjelp grupper og ulike former for frivillig arbeid. Særlig viktig er det å studere gode løsninger fra andre land.

Økt trivsel har mye å si for helsen. Om en bor alene, kan det være viktig å lage og spise enkelte måltider sammen med andre. Mat smaker mye bedre når noen stikker innom og slår av en prat. Enda bedre om noen inviterer en ut på en tur. Trygghet skapes når noen hjelper med en håndsrekning når det er glatt. eller det er tunge varer som skal hjem fra butikken. Til gjengjeld kan den som får hjelp bistå med leksehjelp, norsktrening, sitte barnevakt, lage bursdag-kake eller reparere klær.

Mange lokalsamfunn har nå muligheten til å bli en aktør i dette arbeidet. Nødvendige løsninger finnes allerede beskrevet og er testet verden over. Alt som trengs er en gruppe fra nærmiljøet som tar ansvar for eget lokalsamfunn og som ønsker å se nærmere på mulighetene i eget nærmiljø.

Veien videre kan virke uklar. Hva en kan, vil og bør gjøre, er ikke alltid så innlysende. Det er lett å kjøre seg fast i usikkerhet og gå glipp av nye muligheter som dukker opp. Som nevnt har lokalsamfunn nå en gylden anledning til å ta over styringen over egen livskvalitet og utvikling. Dette samtidig som de blir en viktig brikke i samfunnsutviklingen i Norge – men bare om de selv vil.

– oOo —

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s